Buitenwater zwemmen

Als eerste in Nederland organiseert Zwemjufmirjam het buitenwater zwemmen. Dit is het vervolg op het C diploma en is tot stand gekomen vanuit Sports Education & Adventures. Het buitenwater zwemmen is gericht op de kinderen en komt is gericht op survival en spelen in het buitenwater. De workshop wordt beloond met een certificaat.

Veilig buiten zwemmen

Na het C diploma verwacht men dat de kinderen zwemveilig zijn. Ze kunnen al heel veel, zwemmen met gemak baantjes, zijn veilig tijdens recreatiezwemmen. Echter, veel kinderen vind je tegenwoordig in buitenwater. In zee, in meren en rivieren. Dit brengt gevaren met zich mee die niet of nauwelijks worden behandeld en zeker niet in buitenwater.

Volgens het CBS verdronken er gemiddeld, over de afgelopen twintig jaar, jaarlijks 87 inwoners van Nederland. In de periode van 1981 tot en met 2000 waren dat er jaarlijks gemiddeld 110. In de periode van 2011 tot en met 2020 vond 70 procent van de verdrinkingen plaats in open water: een sloot, rivier, kanaal, gracht, recreatieplas, meer, vijver of in zee. Ruim 20 procent gebeurde in en om het huis. Bij kinderen jonger dan 10 jaar vond ruim 40 procent van de verdrinkingen plaats in en om het huis.

Hoe ziet de workshop eruit

Om mee te kunnen doen is het noodzakelijk in het zwembad zwemveilig te zijn. Dit betekend dat kinderen met een C diploma kunnen deelnemen. Tijdens de workshop die een dagdeel duurt, krijgen de kinderen op een leuke manier de theoretische kennis over zwemmen in het buitenwater. Ze leren om te gaan met stroming, koude, (on)dieptes en bodemstructuren. Daarnaast gaan de kinderen een survivaldeel in de praktijk doen met kleding aan en een recreatiedeel in zwemkleding.

Alles is erop gericht om de kinderen bewust te maken wat ze doen, mocht er per ongeluk iets gebeuren en hoe ze veilig kunnen genieten van het recreëren in buitenwater. Niet door te vertellen wat wel of niet mag maar door zelf te ontdekken welke keuzes slim zijn en niet slim zijn. Uiteindelijk gaat het om bewustwording.

Duur van de workshop

De workshop wordt gegeven in de zomervakantie of daar vlak na. We gaan er vanuit dat het water warm genoeg moet zijn om er langere tijd in te verblijven. Afhankelijk van de temperaturen kunnen we maximaal 2 workshops geven van gemiddeld 3 tot 3,5 uur. Dit betekend een workshop om 08:30 tot 12:00 en een workshop van 13:00 tot 16:30 uur. In het geval van 1 per dag zal het van de weersvoorspellingen afhangen.

Inschrijven

Als je wil meedoen aan buitenwaterzwemmen bij Zwemjufmirjam in Rheden, ga om in te schrijven naar het inschrijfformulier! Wilt u meer informatie over buitenwaterzwemmen of over Zwemjufmirjam? Stuur een mail naar info@zwemjufmirjam.nl of maak gebruik van het contactformulier.

Met inschrijving gaat u akkoord met https://zwemjufmirjam.nl/algemene-voorwaarden/ en https://zwemjufmirjam.nl/privacyverklaring/