Verbazing over de berichtgeving vanuit de zwembadbranche

Door de maatregelen ter bestrijding van Covid19 heeft het kabinet helaas moeten besluiten dat de zwembaden en daarmee de zwemscholen voor 3 maanden te moeten sluiten. Uiteraard een ingrijpende maatregel, niet alleen voor de kinderen maar zeker ook voor de zwemscholen. Waar de gemeentelijke zwembaden steun ontvingen was dit voor de particuliere baden en scholen niet of nauwelijks het geval.

Rol zwemscholen binnen de branche

Iedereen kent alle verhalen over de wachttijd voor kinderen die op zwemles willen. Dit neemt in het hele land flink toe. Op sommige plekken moesten kinderen nu al meer dan een jaar wachten, de verhalen van wachttijden van 3 jaar komen nu, na de sluiting door de maatregelen ook binnen. Zonder de particuliere zwemscholen zoals Zwemjufmirjam zouden deze wachttijden nog meer oplopen, iets dat uiteraard niet wenselijk is.

Er kwamen in de media berichten over de zorgen die de zwembadbranche had, naarmate de sluiting voortduurde kwamen de berichten steeds meer binnen. Ook nu de zwemlessen weer opgestart zijn bereiken verhalen over de zorgen zelfs het journaal: De branche maakt zich ernstig zorgen, de angst bestaat dat het tekort aan zwemlessen de komende zomer tot meer verdrinkingen leidt.

Er zijn meerdere berichten in de media te lezen over de zogenaamde angst in de branche. Verhalen over letterlijk 100 of meer kinderen in een zwembad die niet hebben kunnen afzwemmen en al de kinderen die niet hebben kunnen starten. Uiteraard zullen die aantal zeker kloppen maar de zorg over de zogenaamde zwemveiligheid is onterecht en ik durf te zeggen, onjuist. Het financiële aspect (wat zeker voor de particuliere branche echt reden tot zorg was) is de enige reden dit soort uitspraken te doen.

We gaan weer aan de slag!

Contradictie

De zwembadbranche meldt momenteel dat er een grote zorg is over het aantal kinderen dat gaat verdrinken deze zomer door de sluiting. Zwemscholen bieden snelcursussen aan, gratis zwemlessen, extra zwemlessen. Alles omwille van de zwemveiligheid. Laat ik meteen met de deur in huis vallen, het draait helaas om commercie. Ouders worden angstig gemaakt, gaan uiteindelijk dure producten aanschaffen om hun kind veilig te houden waarbij je grote vraagtekens kan zetten bij die producten.

De zwembadbranche spreekt zichzelf tegen. Het Zwem-ABC (wat een norm is geworden) bestaat uit drie zwemdiploma’s: A, B en C. Het Zwem-ABC is gericht op kinderen vanaf 4 jaar. De zwemdiploma’s A en B zijn daarin waardevolle tussenstapjes, maar wie het complete Zwem-ABC op zak heeft, is pas een échte vriend van het water geworden. Met het Nationale Zwemdiploma C op zak voldoe je aan de Nationale Norm Zwemveiligheid. Bovenstaande is een citaat vanuit de zwembadbranche.

De branche geeft aan dat een kind zwemveilig is bij het halen van het zwem ABC. Echter, ze geven ook aan dat je een kind niet alleen moet laten (zeker niet zonder C diploma) omdat kinderen nu eenmaal willen ontdekken, leergierig zijn en dus voor volwassenen onvoorspelbaar zijn.

Aan de andere kant hebben we de sluitingen ter bestrijding van Covid19. Nu gaat de branche zichzelf tegenspreken en zelfs potentieel gevaarlijke berichten de media in sturen. Door de sluiting maken ze zich ernstig zorgen: de angst bestaat dat het tekort aan zwemlessen de komende zomer tot meer verdrinkingen leidt, doordat veel kinderen geen A diploma halen. Kinderen kunnen niet afzwemmen of starten met zwemles. Los van dat je je kind in de gaten moet blijven houden (wat de veiligheid bevorderd) als een kind geen zwem ABC heeft, is een kind dat deze zomer geen A diploma haalt zeker niet zwemveilig! Het is vreemd dat juist het eigen stokpaardje hierin juist teniet gedaan word.

Veiligheid na Corona, wat nu?

Conclusie is dat de zwembadbranche onjuistheden de wereld in stuurt. Trots wordt er zelfs gezegd dat het kabinet geluisterd heeft naar deze argumenten. Het is jammer dat de branche het probleem van een pandemie naast zich neerlegt. Een branche die zich zorgen maakt over de veiligheid van mensen, als het zichzelf uitkomt. ‘Bij ons is het veilig, hier kan het’! Het staat allemaal los van de redenen waarom het besluit van een sluiting tot stand komt. De gezondheid van kinderen en ouders is ondergeschikt gebleken aan de financiële belangen die toch al de boventoon is gaan voeren bij de overkoepelende organen.

De kinderen gaan nu weer starten! Zeker, ook bij Zwemjufmirjam, sommige kinderen hebben inderdaad een terugval. Een kind dat nog in de fase van aanleren zit zal vaardigheden ook weer kwijt raken als ze niet oefenen. Helaas worden de aantallen kinderen die gewoon verder gaan waar ze gebleven waren niet genoemd. De kinderen die een terugval hebben zullen na een paar lessen weer op het oude niveau zijn. Een oh ja gevoel! De kinderen gaan nu weer verder en zijn net zo veilig als ze geweest zouden zijn zonder sluiting! u bent er toch immers bij!

Het is juist dat de wachttijden oplopen! Wij hebben dan ook uitbreidingen gedaan zodat we nog steeds zonder (of een minimale) wachtlijst werken. Inschrijven is dus inderdaad belangrijk! De veiligheid is een tweede! U bent, net als voor deze pandemie, de belangrijkste schakel in deze veiligheid. Natuurlijk laat u een kind dat alleen A of B heeft niet alleen maar laat u een 6 jarig kind met een c diploma wel alleen? Belangrijk is u niet bang te laten maken voor iets dat een ouder in eigen hand heeft!

Zwemjufmirjam gaat weer lekker met de kinderen aan de slag! Meteen dezelfde dag al horen we bij het journaal en zwemonderwijzer zeggen dat het wel meevalt, die terugslag. Sommigen profiteren er zelfs van! We gaan weer plezier maken met de kinderen, genieten in het water en ervaren wat het is om in het water te zijn. We hebben er zin in, schouders eronder om een crisis als deze het hoofd te bieden en hopen dat u, uw kinderen en geliefden gezond zijn en blijven. Voor nu is dat het belangrijkste!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s